ترموستات
تمامی سیستم های سرمایشی و گرمایشی به دستگاه هایی مجهز هستند که توانایی این را دارند تا دما را به طور مناسب منطبق با محیط تنظیم نمایند، به این دستگاه ها که چنین وظیفه ای را بر عهده دارند ترموستات گفته می شود.
وجود این دستگاه تا اندازه ای ضرورت دارد که اگر در سیستم ها نباشد ممکن است بر روی روند صحیح تولید دما تاثیر منفی بگذارد، اگر دما بیش از اندازه در بعضی از دستگاه ها بالا برود ممکن است مخاطراتی را به وجود بیاورد.
در پاره ای از اوقات که گرما به خصوص در دستگاه هایی مثل آبگرمکن و غیره از یک حدی بالاتر برود اگر ترموستاتی در کار نباشد احتمال اتفاق افتادن انفجار بسیار زیاد می شود و در صورت رخ دادنش تا شعاع زیادی تخریب ایجاد خواهد شد.
به همین دلیلی که گفته شد ضرورت دارد تا ترموستات در سیکل های دمایی در کار باشد تا دما از یک حدی فراتر نرود و کاملا مهار شود تا مشکلاتی از این دست که به آن اشاره نمودیم برای مصرف کنندگان به هیچ عنوان پیش نیاید.
برای مشاهده و بررسی بهترین فن کویل ها این صفحه را دنبال کنید.
ترموستات چیست؟
ترموستات نوعی دستگاه است که برای تشخیص تغییرات دما در سیستم های سرمایشی و گرمایشی به کار گرفته می شود، اصولا از دو بخش ترمو به معنی دما و استات به معنی ثابت نگه داشتن تشکیل شده است که همین خود به وضوح به وظیفه اصلی اش اشاره می نماید.
بنابراین با چنین تعریفی مشخص می شود که وظیفه اصلی ترموستات این است که دما را ثابت نگه دارد، البته حد و میزان دما را مصرف کننده از طریق یک پنل اعمال می نماید، البته بهتر است که با توجه به دفترچه راهنمای هر وسیله این تنظیمات دقیقا صورت بگیرد.
معمولا کاربرد اصلی این قطعه برای کنترل و اندازه گیری کردن دما در جریان الکتریکی به واحدهای سرمایشی و گرمایشی می باشد، این دستگاه امروزه در بسیاری از واحدهایی که به صورت دفع آتش طراحی شده اند کارایی دارد و از آن استفاده می نمایند تا اوضاع تحت کنترل باشد.
بنابراین با چنین تعریف هایی که ارائه شد می توان گفت که ترموستات یک نوع وسیله تنظیم کننده می باشد که در انواع تجهیزات گرمایشی و تهویه مطبوع و کوره ها و گلخانه ها به کار گرفته می شود تا بهتر شرایط تحت کنترل و نظر باشد.
نحوه عملکرد ترموستات:
حتما به خوبی می دانید که در یک سیستم بسته الکتریکی ساز و کارهایی وجود دارد که اجازه نمی دهد تا حد و میزان دما از یک حد فراتر برود، در این میان رله ها، سوپاپ ها و سوئیچ ها قرار دارند که اجازه نمی دهند تا دما از یک حدی فراتر برود و خطرساز شود.
بنابراین ترموستات به صورت فیزیکی دستگاهی می باشد که باید سرمایش و گرمایش را در محیط های مختلف تحت کنترل قرار بدهد، این وسیله به صورت اتوماتیک قطع و وصل می کند تا دما از یک حدی بالاتر یا پایین تر نرود و به این ترتیب یک دمای مطبوع را به وجود می آورد.
در نهایت با توجه به چیزهایی که گفته شد این دستگاه نقش یک تنظیم کننده را بر عهده دارد که مصرف کنندگان باید به صورت دوره ای حتما از سلامتش اطمینان حاصل کنند، این وسیله همچنین به بهینه تر شدن انرژی کمک می کند که اتفاق بسیاری خوبی است.
انواع ترموستات:
این وسیله به قدری دسته بندی دارد که اگر بخواهیم آن را نظم و انسجامی بپردازیم به طور قطع چیزی جز اتلاف وقت نیست و بسیاری از آنها باز در دسته بندی ها نخواهند گنجید، معمولا پارامترهایی مثل عملکرد، مکان نصب، نوع فصل، نوع سنسور و غیره می تواند مورد توجه قرار بگیرد. همچنین ترموستات بر اساس تعداد مراحل در مدل های یک مرحله ای، دو مرحله ای و پله ای طراحی می شوند، در ادامه به معرفی بعضی از انواع رایجش می پردازیم تا با آنها آشنایی پیدا کنید.
الکترومکانیکی: در این دستگاه از دو نوع حسگر دمایی استفاده می شود، یکی از حسگرها بر اساس انبساط مایع فعال می شود و دیگری بر اساس انبساط فلز واکنش نشان می دهد و تاثیرش را بر روی دستگاه میگذارد که به آن ترموستات بایمتال گویند.
روش کار این نوع ترموستات معمولا به این صورت است که کلید فلزی اش را به طور مستقیم و همراه با انبساط فعال می شود و عمل می نماید، طول عمر این دستگاه از طول عمر بقیه انواع معمولا بیشتر است و به همین دلیل بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع ترموستات معمولا از سنسور، لوله مویین و دیافراگم درست شده است که اگر دما از یک حدی بیشتر باشد لوله حرکت می کند و وارد دیافراگم می شود و با این اقدام انبساط مواد اتفاق می افتد و افزایش دما به کمک کلید فلزی موجب قطع یا وصل مدار می گردد.
الکترونیکی: این دستگاه به صورت الکترونیکی بر اساس سنسورهایی که بر روی خود دارد اطلاعات را با پنل مرکزی به اشتراک می گذارد که همین موجب می شود تا یک رله مینیاتوری دستورها را به دستگاه انتقال دهد و موجب قطع و وصل شدن ترموستات شود.
این نوع با توجه به این که بیشتر سیستم های گرمایشی و سرمایشی امروزه به صورت برقی هستند کاربرد زیادی پیدا کرده است و سنسورهایش از میزان دقت بالایی برخوردار هستند و می توانند به ثابت نگه داشتن سرمایش یا گرمایش کمک بزرگی بکنند.
دیجیتالی: این دستگاه به علت امکاناتی که دارد به صورت دقیق میزان دمای مطلوب و واقعی به مصرف کننده نشان داده می شود، از دیگر امکانات این ترموستات این است که می توان دقیقا تعیین کرد که در صورت رسیدن به چه دمایی دستگاه ها فعال شده یا از کار بیفتند.
این دستگاه به طور دقیق دمای محیط را تعیین کرده و کمک می کنند تا دستگاه ها به دمای مطلوبی که مد نظر دارند برسند، اگر دمای واقعی از محدوده ای که تعیین شده پا را فراتر نهد به وسیله سیگنال هایی که از طریق سنسور ارسال می شود دوباره آن را تنظیم می نماید.
سیستم VRF چیست؟ نحوه عملکرد سیستم VRF
کاربرد ترموستات:
از این دستگاه می توان در صنایع مختلف از لوازم خانگی، ساختمانی و غیره بهره برد. این وسیله به ظاهر ساده به راحتی می تواند دمای محیط را تنظیم کند تا انرژی بسیار بهینه مصرف شود و همین مورد خود به تنهایی کافی است تا استفاده از آن بسیار مورد توجه قرار گیرد.
این وسیله به خصوص در یخچال و سیستم های تهویه اهمیت بالایی دارد و سوای از تنظیم دما کمک می کند تا دستگاه ها بی مورد به مدت طولانی روشن نمانند و دچار مشکلاتی از نظر سلامتی نشوند و بتوانند به خوبی وظایف محول شده به خود را انجام دهند. بعضی از کاربردهایش عبارتند از:
استفاده در صنعت: گلخانه ها، گرم خانه ها، کوره های حرارتی، دیگ های بخار و غیره.
استفاده در ساختمان: شوفاژخانه مرکزی، سیستم تهویه مطبوع، هواساز، چیلر، پکیج، فن کویل و غیره.
استفاده در لوازم خانگی: ماشین ظرفشویی، لباسشویی، سماور برقی، فر برقی، آبگرمکن برقی و گازی، یخچال، فریزر و غیره.
استفاده در خودرو: به منظور نگه داشتن دمای حرارت موتور خودرو در محدوده ای معلوم و مناسب.
در انتها
همان طور که در مقاله بالا دیدید و دانستید وجود ترموستات در سیستم های گرمایشی به شدت ضرورت دارد و کمک می کند تا دما از یک حدی فراتر نرود تا احتمال به وجود آمدن خطراتی مثل انفجار و غیره وجود نداشته باشد.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت آریا تهویه با سال ها تجربه در زمینه تعمیر و تنظیم انواع سیستم های تهویه این آمادگی را دارد تا آنها را برای شما به خوبی آماده فعالیت سازد. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد روابط عمومی ما تماس حاصل فرمایید.