سیستم VRF چیست؟
امروزه فناوری سیستم های تهویه مطبوع به شدت پیشرفت کرده است که از مبرد برای خنک سازی جریان ها استفاده می شود که تا اندازه زیادی کمک می کند این رویه بسیار سریع تر از روش های دیگر صورت پذیرد و انرژی گرمایشی یا سرمایشی مورد نیاز برای اماکن مختلف مهیا شود.
یکی از این سیستم ها VRF نام دارد که توسط مهندسان در فضای باز تعبیه می شود و بدون بهره مندی از مجاری مختلف این توانایی را دارد تا لوله های چندگانه را به داخل ساختمان ها برساند و موجب منتقل شدن دمای مورد نظر به اماکن شود.
سیستم VRF بر خلاف استانداردهای مرسوم از روش خاموش و روشن کردن بهره می گیرد، در این سیستم معمولا از موتور سرعت متغیر و جریان متغیر مبرد برای گرمایش و خنک سازی بهره گرفته می شود، استفاده از کمپرسورهای اینورتر در این دستگاه ها مصرف برق را در حد زیادی کاهش می دهد و کمک می کند تا گرمایش و سرمایش با کیفیت مناسب منتقل شود.
همچنین سیستم های VRF به کاربران خود این امکان را می دهد که گرمایش و سرمایش را به صورت چندگانه و مستقل از هم در دو نقطه متفاوت کنترل نمایند، این امر موجب می شود تا یک واحد یا اتاق مجزا آن دمایی که نیاز دارد را از طریق تنظیمات بتواند به دست بیاورد.
ضمنا سیستم VRF انرژی کمتری را برای تولید گرمایش و سرمایش نیاز دارد و منتقل کردن آنها تا حدود 55 درصد در میزان هزینه های مربوط به انرژی به نفع مصرف کننده خواهد بود و موجب می شود تا صرفه جویی مناسبی شکل بگیرد.
سیستم VRF نوعی دستگاه یکپارچه سرمایشی و گرمایشی است که به صورت معمولا دو تکه تولید می شود که شامل یونیت داخلی و خارجی می باشد که هر کدام وظایفی را بر عهده دارند و با هماهنگی ای که با هم ایجاد می کنند به تولید دما کمک می نمایند.
این دو قسمت داخلی و خارجی سیستم VRF معمولا به وسیله لوله کشی مسی حاوی مبرد به هم اتصال پیدا می کنند تا با هم هماهنگی بیشتری داشته باشند. یونیت خارجی عموما در مکانی خارج از ساختمان مثل تراست یا پشت بام نصب می شود تا صدایش موجب آزار استفاده کننده نشود.
اگر به طور علمی بخواهیم بگوییم که سیستم VRF چیست شاید بهتر بتوان به نتیجه ای مطلوب رسید، این سه حرف در کنار هم هر کدام مخفف یک کلمه هستند، وی مخفف وریبل به معنی متغیر، آر مخفف رفریجرانت به معنی مبرد و اف مخفف فلو به معنی جریان می باشد.
در حقیقت این سه حرف از این اسامی اقتباس شده اند تا در کنار هم به نوعی نمایانگر و نشان دهنده این باشند که از چه چیزی گرفته شده اند، در حقیقت این نمادگرایی برای این است که نمی توان در همه جا به صورت کامل عناوین را ادا کرد و اختصار کمک می کند تا بهتر بر روی زبان افراد بچرخد.
سیستم VRF تقریبا شباهت بسیار زیادی به چیلر تراکمی دارد، تنها تفاوتش این است که در مدارش هیچ گونه آبی وجود ندارد و مبرد مستقیما انرژی گرمایی بین یونیت داخلی و خارجی را حمل می کند اما در چیلرها آب در داخل خود دستگاه سرد شده و با پمپ به فن کویل های داخل ساختمان ارسال می گردد.
سیستم VRF به دو دسته وی اچ پی و جی اچ پی تقسیم می شود که معمولا با انرژی گاز شهری کار می کنند، معمولا در یونیت خارجی به وسیله موتور احتراق داخلی گاز سوز پیستونی به وسیله چند کمپرسور اسکرال مبرد را به گردش در می آورد و در ادامه مبرد به اواپراتور جاسازی شده در داخل فن کویل منتقل می شود و بدین وسیله تبادل دمایی بین داخل و بیرون ساختمان کاهش می یابد.
برای مشاهده و بررسی بهترین فن کویل ها این صفحه را دنبال کنید.
اجرای یونیت خارجی سیستم VRF:
یونیت خارجی دارای اجزایی است که به او کمک می کنند تا به نحو بسیار بهتری به انجام وظایفش بپردازد که معمولا بیرون از ساختمان نصب می شود، موتور احتراقی سیلندر با سوزاندن گاز شهری روشن شده کمپرسورها را در این سیستم به گردش در می آورد.
در ادامه مبرد در مدار به جریان در آمده و به سمت سایر اجزای سیستم حرکت می نماید، با حرکت بین اجزای یونیت داخلی و خارجی هم سرمایش در تابستان و هم گرمایش در زمستان قابل تولید است، معمولا موتوری که استفاده می شود در این سیستم ها الکتریکی بوده و تماما با برق فعالیت می نماید. اجزای سیستم خارجی عبارتند از: مبدل بازیافت حرارت موتور، بایپس فشار پایین، مبدل حرارتی صفحه ای، موتور احتراقی سیلندر پیستونی، کمپرسور، فن کندانسور، موتور فن، کندانسور و سپر کولر
اجزای یونیت داخلی سیستم VRF:
به طور کلی یونیت داخلی سیستم وی آر اف ساختار بسیار ساده ای دارند و از یک کویل مسی و فن ساخته می شوند که مبرد گاز فروئون درون آن جریان می یابد و با دور و گردش فن به بیرون منتقل می شود تا گرما و سرما وارد محیط های داخلی برای مصرف شود.
در این سیستم یک مکانیزم کنترلی وجود دارد که مقدار مبرد ورودی به هر فن کویل را به صورت کاملا هوشمند محاسبه می کند تا سیستم مرکزی دچار فشار بیش از حد نشود و بر اثر این فشار از کار نیفتد، این هوشمندی در حقیقت به نفع دستگاه تمام می شود تا عمر طولانی تری داشته باشد.
این بخش VRF نیز مانند قسمت خارجی از اجزایی تشکیل شده است که به او کمک می کنند تا وظایفشان را بسیار بهتر به سرانجام برساند که در ادامه نام می بریم که عبارتند از: کویل، خروجی هوای خشک، ورودی هوای گرم به یونیت
نحوه عملکرد سیستم VRF:
تا حد بسیار زیادی عملکرد دستگاه VRF به چیلر تراکمی شباهت دارد، در این نوع سیستم یک اسپلیت مرکزی تهویه گاز مبرد به انرژی گرمایی را بین دو قسمت یونیت داخلی و خارجی مدام جابجا می نماید و به فن کویل می رساند.
این فرآیند به مرور زمان موجب می شود که در زمستان و تابستان دمای مورد احتیاج برای واحدهای داخلی فراهم گردد، معمولا در ابتدا گاز مبرد به وسیله کمپرسور به صورت فشرده وارد وارد کندانسور می شود و پس از ورود دمایش کاهش یافته و به مایع تبدیل می شود.
سپس مبرد مایع وارد شیر انبساط شده و تا با کاهش فشار فرآیند خنک سازی انجام بگیرد، در ادامه مبرد مایع گرمای محیط را جذب کرده و تبخیر می شود تا با تبدیل از مایع به گاز دوباره به کمپرسور برگردد و این فرآیند مجدد تکرار می شود تا خنکی به فضای داخلی منتقل شود.
انواع سیستم های بردوتی را بشناسید
در انتها
همان طور که در مقاله بالا دیدید و دانستید سیستم VRF از بخش داخلی و خارجی تشکیل شده است و کمک می کند تا سیکل سرمایشی به بهترین نحو ممکن شکل بگیرد معمولا به خاطر کارایی بالایی که دارد این سیستم در بعضی از جاها جایگزین سیستم های قدیمی تر شده است زیرا تا اندازه زیادی به بهینه شدن مصرف انرژی می تواند کمک کند.
در آخر لازم به ذکر است که شرکت آریا تهویه با سال ها تجربه در زمینه نصب و سرویس سیستم های VRF این آمادگی را دارد تا خدماتش را به شما مشتریان عزیز ارائه نماید. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد روابط عمومی ما تماس حاصل فرمایید.