سیستم HVAC در انواع ساختمان شامل چه اجزایی می باشد؟

سیستم HVAC در انواع ساختمان شامل چه اجزایی می باشد؟

امروزه صنعت ساختمان به طرز عجیب تا جایی پیشرفت کرده است که حتی برایش سیستم تهویه یک پارچه طراحی می کنند تا میزان مصرف انرژی بهینه شود و محیط آن به خوبی تحت پوشش سرمایش یا گرمایش مورد نیاز قرار بگیرد.

نام دیگر سیستم تهویه مطبوع سیستم HVAC است که به منظور خنک کردن یا گرم کردن ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم ها به انواع گوناگونی تقسیم می شوند که هر کدام کاربرد خود را در جاهای مختلف دارند و به کار گرفته می شوند.

در یک نمونه از سیستم HVAC آن را به گونه ای طراحی می کنند که تمامی واحدهای یک ساختمان بزرگ را پوشش بدهد و از پس تهویه کردنش بربیاید. این سیستم ها معمولا دارای یک دستگاه مرکزی بوده که به وسیله کانال تهویه، هوا را به تمامی نقاط ساختمان جابجا می کنند.

در نمونه دیگر از تهویه مطبوع یا سیستم HVAC هر واحد به صورت مجزا برای خود یک دستگاه هواساز در اختیار دارد و از طریق کانال به نقاط مختلف آن واحد سرمایش یا گرمایش مورد نیاز را منتقل می کند تا هوایی کاملا مطبوع در اختیار صاحب خانه باشد.

مهم ترین نکته که درباره سیستم HVAC باید بدانید این است که آنها در بخش های تجاری، صنعتی و خانگی مورد استفاده دارند و در هر کدام بنا بر وسعت فضا و نیاز تشکیلات و امکانات مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد تا کارایی لازم را داشته باشد.

قطعا هر چه فضا وسیع تر باشد نیاز به تشکیلات و امکانات بیشتری است تا بتوان تهویه مطبوع یا همان سیستم HVAC را در آن محل به کار گرفت. استفاده از تشکیلات بیشتر یعنی این که میزان هزینه ها افزایش پیدا خواهد کرد که کاملا طبیعی است.

مهم ترین برتری سیستم هایی از این دست بهینه کردن مصرف انرژی است. در واقع هدف از استفاده سیستم هاوک این است که با پایین آمدن مصرف انرژی بیشترین میزان کار را بتوان از آنها کشید و موجبات رضایت مصرف کننده را فراهم آورد.

در مقدمه بالا تمامی سعی خود را کردیم تا نکات ضروری را که باید بدانید بازگو کنیم. هر چه دانسته های شما خواننده عزیز در مورد سیستم HVAC بیشتر باشد قطعا بهتر خواهید توانست مطالب بعدی را درک کنید و به عمق و مفهوم مطالب پی ببرید.

 سیستم HVAC چیست؟

مطالعه بیشتر: مزایای فن کویل چهار لوله چیست؟

 سیستم HVAC چیست؟

نام دیگر آن تهویه مطبوع است که از یک سیستم مرکزی شامل دستگاهی که سرمایش یا گرمایش مورد احتیاج مکان های تجاری، صنعتی و خانگی را فراهم می کند تشکیل شده است. وجود این سیستم ها باعث می شود تا در زمستان هوایی معتدل و در تابستان هوایی کاملا خنک و مناسب را سفارش دهندگان آنها تجربه کنند.

سیستم HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) یک سیستم مرتبط با مدیریت و کنترل شرایط محیطی داخل یک ساختمان است. این سیستم‌ها با استفاده از تجهیزات مختلف، از جمله چیلرها، دمنده‌ها، بویلرها، فن‌ها، فیلترها و سیستم‌های تهویه مطبوع و تهویه مکانیکی، به تنظیم دما، تهویه، و تهویه مطبوع (سرمایش و گرمایش) داخل فضاها می‌پردازند.

این سیستم‌ها به منظور ایجاد شرایط راحت و بهینه برای کارکنان و ساکنان، کنترل رطوبت، حذف ذرات معلق در هوا و تهویه مناسب جهت حفظ کیفیت هوای داخل فضاها استفاده می‌شوند.

اجزای اصلی سیستم تهویه مطبوع یا سیستم HVAC:

تهویه مطبوع حرارت یا برودت تولید می نماید و از طریق لوله ها و کانال کشی ها به فضاهایی که مد نظر هستند ارسال می نماید تا موجب راحتی ساکنانش در فصل های گرم و سرد سال باشند. این تشکیلات امروزه جزو لاینفک فضاها شده اند و از آنها به میزان زیاد استفاده می شود.

دستگاهی ایجاد کننده حرارت:

معمولا در فصل های سرد سال مکان های تجاری، صنعتی و خانگی نیاز به لوازم گرمایی دارند تا موجب راحتی و آسایش ساکنان خود شوند. منابع حرارتی در سیستم HVAC با توجه به نوع سیالی که قرار است به کار گرفته شود تفاوت دارد.

معمولا به دو شیوه سوخت این سیستم ها تهیه می شود. اگر سیالی که در این منابع گرم می شود به صورت مایع باشد به آنها دیگ حرارتی می گویند و در صورتی که منبع حرارتی را گاز قرار باشد گرم کند تا تولید دما شود به آنها کوره گفته می شود.

در سیستم HVAC، برای ایجاد حرارت به منظور گرمایش فضاها از دستگاه‌های مختلفی استفاده می‌شود. دستگاه‌های ایجاد کننده حرارت در HVAC عبارتند از:

بویلر (Boiler):

بویلرها یکی از اصلی‌ترین دستگاه‌های تأمین گرمایش در سیستم HVAC هستند. این دستگاه‌ها آب را به حالت بخار در می‌آورند و از طریق سیستم لوله‌کشی، بخار تولید شده را به رادیاتورها یا سیستم‌های گرمایشی دیگر فرستاده تا گرمایش مورد نیاز فضاها را فراهم کنند.

 دمنده‌ها (Furnace):

دمنده‌ها نوعی دستگاه گرمایشی هستند که از طریق احتراق سوخت (معمولاً گاز طبیعی یا نفت) حرارت تولید می‌کنند. حرارت تولید شده توسط دمنده به فضاها منتقل می‌شود تا گرمایش داخلی فراهم شود.

 پمپ‌های حرارتی (Heat Pumps):

پمپ‌های حرارتی دستگاه‌هایی هستند که قادرند گرما را از محیط خارجی به داخل فضاها منتقل کنند. در فصل‌های سرد سال، پمپ‌های حرارتی گرمایی را از هوا یا زمین به داخل ساختمان انتقال می‌دهند و در فصل‌های گرم سال، گرما را از داخل ساختمان به هوا یا زمین منتقل می‌کنند تا برای سرمایش فضاها مورد استفاده قرار گیرد.

 کولرهای حرارتی (Heat Exchangers):

کولرهای حرارتی نیز در HVAC برای انتقال حرارت به کار می‌روند. این دستگاه‌ها به عنوان مبدل حرارتی عمل می‌کنند و به دو مدار جداگانه انتقال حرارت می‌کنند تا گرما از یک مدار به مدار دیگر منتقل شود، مانند انتقال حرارت از جریان هوای خنک به جریان هوای گرم.

این دستگاه‌ها با همکاری یکدیگر، امکان تأمین گرمایش مورد نیاز در فصل‌های سرد سال را ایجاد می‌کنند و برای ایجاد شرایط راحت و مطلوب در فضاها از آنها استفاده می‌شود. همچنین، برخی سیستم‌های HVAC همزمان از بویلر، دمنده و پمپ‌های حرارتی استفاده می‌کنند تا با توجه به شرایط و نیازهای مختلف، بهترین گزینه گرمایشی را فراهم کنند.

دستگاه ایجاد کننده برودت:

در فصل های گرم سال درجه هوا به میزان زیادی افزایش می یابد برای همین ضرورت دارد تا برای خنک کردن آن از دستگاه های مناسبی مثل سیستم HVAC استفاده گردد. دستگاه هایی که برودت را تولید می نمایند از شیوه تبخیری برای تولید هوای مطبوع بهره می برند.

سرمایش در این سیستم ها در اثر بخار شدن یک ماده به نام مبرد که معمولا به صورت سیال یا گاز است ممکن می شود. معمولا هر چه تبخیر در این دستگاه ها سریع تر اتفاق بیفتد و سیکل سریع تر شکل بگیرد میزان سرمایش تولید شده توسط آنها بیشتر خواهد بود که به این طریق می توانند هوای مکان ها را برای فعالیت افراد به صورت مناسب درآورند.

توزیع کننده برودت یا حرارت:

بخش بعدی که در سیستم HVAC یا تهویه مطبوع بسیار اهمیت دارد دستگاه توزیع کننده می باشد که شامل تعدادی قطعات است که در کنار هم این امر مهم را ممکن می کنند. این قطعات وظیفه انتقال سرمایش یا گرمایش تولید شده را بر عهده دارند.

هواکش ها:

یکی از اجرای مهم در تهویه مطبوع یا سیستم HVAC هستند که در دو نوع هواکش گریز از مرکز یا هواکش جریان محدود در بازار قابل تهیه هستند. مهم ترین وظیفه هواکش ها در سیستم تهویه جا به جا کردن سرمایش یا گرمایش ایجاد شده توسط منبع اصلی که بعد از فیلتر شدن مناسب این امر ممکن می شود.

پمپ ها:

در سیستم HVAC پمپ ها وظیفه دارند که سیالات را به حرکت دربیاورند. پمپ هایی که سیالات مایع را به حرکت در می آورند حلزونی خوانده می شوند و پمپ هایی که سیال گاز را منتقل می کنند فن یا بادبزن نام دارند که در دو جریان عمودی یا محوری به کار گرفته می شوند.

فن ها:

دستگاهی است که مجهز به چند پره پلاستیکی یا فلزی می باشد که به وسیله برق کار می کند. معمولا در داخل یک جریان سیال یا در خروجی یا ورودی آن تعبیه می شود تا سرما یا گرما را با فشار باد خود به کانال ها منتقل کند. در ادامه به بعضی از وظایفش را اشاره می کنیم.

تهویه
خروج گرد و غبار از محیط
تامین هوای آتش
خشک کردن
استخراج کردن دود
کنترل شرایط هوا

کانال ها:

یکی از بخش های مهم سیستم هاوک هستند که سرما یا گرما را وارد مکان ها می کنند و باعث می شوند تا هوای آنجا به اعتدال برسد و قابل تحمل شود. کانال ها معمولا از جنس فلز یا پلاستیک فشرده هستند و در قسمت بالایی سقف نصب می شوند.

لوله ها:

از لوله ها بیشتر برای انتقال گرما استفاده می شود. دلیلش هم این است که لوله ها دما را تلف نمی کنند و با کیفیت مناسب به مقصد می رسانند تا مورد استفاده قرار بگیرد، همچنین قیمت مناسبی دارند.

اجزای اصلی سیستم تهویه مطبوع یا سیستم HVAC

بخش تحویل برودت یا حرارت:

در سیستم HVAC بخشی وجود دارد که به نام تحویل خوانده می شود این بخش شامل اجزایی است که وظیفه دارند تا سرما یا گرما را به فضاها و مکان ها تحویل دهند تا قابل استفاده شوند.

کویل:

یکی از بخش های مهم تحویل سیستم HVAC قسمت کویل( فن کویل ) است که در واقع از لوله های مسی خمیده تشکیل شده است. این کویل ها را بر اساس عملکرد و نوع سیال هایی را که پوشش می دهند دسته بندی می کنند که به دو دسته کویل گرمایش و سرمایش دسته بندی می شود.

رادیاتور:

یکی از بخش های تحویل سیستم HVAC است که با عبور آب گرم از لوله ها آن را دریافت کرده و موجب کاهش رطوبت مکان ها می شود. در واقع نوعی مبدل است که حرارت را از طریق لوله دریافت کرده و به همین وسیله تعدادی پره در فضاها منتشر می نماید تا هوا معتدل گردد. رادیاتورها انواع و اقسام زیادی دارند که به علت متعدد بودن قصد نداریم در این متن به آنها اشاره ای کنیم.

قسمت کنترل کننده:

قسمت کنترل در واقع بخش انتهایی سیستم HVAC یا تهویه مطبوع به حساب می آید. این قسمت کارش کنترل میزان فشار و دما به وسیله شیر کنترل یا پیچ تنظیم است. تنظیم کردن این قسمت باعث می شود تا سیستم به صورت کاملا دقیق و متناسب به فعالیت خود ادامه دهد.

مخزن استنباط:

این مخزن ها حجم سیالات را کنترل می نمایند، این قسمت ها برای جاهایی که با آب کار دارند مورد استفاده دارد. در این سیستم چون مدار کاملا بسته میباشد نیاز است تا میزان فشار به صورت دقیق کنترل شود و اگر چنین نشود دستگاه گرما یا سرمای مورد احتیاج را به خوبی نمی تواند تهیه کند.

کنترل حجم سیال تا حدی اهمیت دارد که اگر در سیستم HVAC مورد توجه قرار نگیرد بازده به شدت کاهش پیدا می کند از همین رو این محزن ها به شیر انبساط مجهز هستند و با چرخاندن آنها می شود تعیین کرد که فشار در چه حد و اندازه ای باشد.

 

در انتها

همان طور که در مقاله بالا خواندید و دانستید سیستم HVAC نام دیگر تهویه مطبوع است که در مکان های تجاری، صنعتی و خانگی برای تولید سرمایش یا گرمایش مورد احتیاج به کار گرفته می شود. این سیستم ها دارای اجزائی هستند که آنها را در امر تولید هوای مطبوع یاری می نمایند.

در آخر لازم به ذکر است که شرکت آریا تهویه با سال ها تجربه در زمینه نصب و تعمیر انواع سیستم تهویه مطبوع این آمادگی را دارد تا برای شما مشتریان گرامی آن را راه اندازی کند. برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر با شماره های واحد پشتیبان ما تماس حاصل فرمایید.